Do góry

Desery Przepis na:

spierniczona szarlotka :)

spierniczona szarlotka :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 399

na bogato :) modyfikacja tradycyjnego połączenia jabłka z cynamonem :)

Składniki

  • mąka orkiszowa - ok. 400 g (takie mniejsze pół torby)
  • waniliowy cukier trzcinowy domowym sposobem - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • mleko/masło kokosowe 18% - 2 kopiaste łyżki
  • jajko kurze - 3 szt
  • jabłka - 2 kg (dowolna odmiana)
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska potraktowana młynkiem lub tarką
  • agar agar - 1 łyżeczka opcjonalnie, jeśli jabłka są soczyste
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
    Przygotowuję składniki na kruche ciasto (spód i kruszonka).
    Obieram jabłka.
    Przygotowuję przyprawy do jabłek.

  2. CIASTO
    Do szklanej misy wsypuję:
    - mąkę
    - sodę
    - żółtka jaj
    - mleko kokosowe (mleko ma konsystencję masła jak na zdjęciu)
    Zagniatam krótko, ale dość mocno, aby masa była gładka i jednolita. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni, podsypuje odrobiną mąki, a jeśli się kruszy, dodaję jeszcze ciut mleka kokosowego.

    Ciasto nierówno dzielę:
    - 2/3 na spód odkładam do lodówki na jakiś kwadrans (czas przygotowania jabłek)
    - 1/3 na kruszonkę chowam do zamrażarki na dłużej

  3. JABŁKA
    Kiedy ciasto odpoczywa, przygotowuję jabłka, tzn ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Mieszam z:
    - przyprawą do piernika
    - cynamonem
    - agarem.
    Dodatek agaru (lub żelatyny) powoduje, że po wystygnięciu jabłka są "ścięte" i nie rozmiękczają tak szybko kruchego spodu.

  4. PIECZENIE ...I BEZA:)
    Blachę smaruję tłuszczem (mlekiem kokosowym) i obsypuję mąką.
    Układam rozgniecione (można rozwałkować, ale mi się nie chce:)kawałki ciasta, jeden bok drugiego formując spód i nakłuwam widelcem.
    Piekę 10 minut w 160 stopniach grzanie góra dół.

    Kiedy spód się zarumieni, wykładam na niego jabłka.
    Piekę następne 10 minut,

    W tym czasie ubijam pianę z białek. Dodaję 2/3 przygotowanej porcji (2 łyżki) trzcinowego cukru waniliowego - domowego rzecz jasna a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem,126568,domowapiwniczka.html
    Wykładam słodką białkową masę jako trzecią warstwę piekącego się ciasta - na jabłka.
    Piekę następne 10 minut.

    Na tarce o grubych oczkach ścieram wyjętą z zamrażarki 1/3 ciasta
    - przesypuję 1 łyżką domowego cukru waniliowego, żeby kawałki kruszonki się nie sklejały.
    Piekę kolejne 10 minut :)

  5. Razem czas pieczenia jest ok. 40 minut (plu nagrzanie piekarnika). - jednak przy każdym etapie pieczenia sprawdzam stan szarlotki i jeśli coś wygląda mi jeszcze na zbyt surowe, przedłużam o 2-4 minutki dany etap. To oznacza, że czasem szarlotka piecze się prawie godzinę, ale za to jaka jest pyyyysznnaaaa :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń