Do góry

Zupy Przepis na:

Staropolska zupa chrzanowa

Staropolska zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 1674

Łatwa zupka z kuchni polskiej

Składniki

  • białej kiełbasy, 500 g
  • wędzonki (boczek, bekon, baleron), 200 g
  • mała cebula
  • czosnku, 2-3 ząbki
  • listek laurowy
  • ziarenek angielskiego ziela i pieprzu, 3-5
  • szklanek wody, 6-7
  • sól
  • tartego chrzanu, 150 g
  • wiórków chrzanowych, 2 łyżki
  • surowe żółtka, 2
  • gęstej śmietany, szklanka
  • różnych pieczonych mięs, 100 g
  • jajka na twardo, 4
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito. W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie przelać wrzątkiem skropić sokiem z cytryny. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu lekko podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 14 grudnia 2014 Bardzo lubię taką zupę :-), przypomina mi trochę w smaku żurek. Pamiętam będąc kilka lat temu w USA w okresie wielkanocnym podobną zupę ,,na chrzanie" ugotowałam - zastąpiła mi polski tradycyjny żurek :-). Twój wypróbowany przepis zapisuję :-) i ugotuję na Święta Wielkanocne :-).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 lutego 2012 Jestem pod wrażeniem ,zachowam ten przepis na święta wielkanocne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń