Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z kurczaka z sałatką z rukoli

Stek z kurczaka z sałatką z rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 854

niezwykle pyszne i efektowne

Składniki

  • pierś z kurczaka, 2 (podwójne)
  • rukola, opakowanie (300g)
  • awokado, 1 duże
  • cebula, 1
  • papier ryżowy, 12 płatków
  • olej lub oliwa
  • limonka, 1
  • małe ziemniaki, 800 g
  • suszone grzyby, kilka
  • chrzanowy serek do kanapek, opakownaie
  • sól, pieprz kolorowy (ziarnisty)
  • przyprawa do ziemniaków
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Porządnie wyszorować ziemniaki (nie obierać) i pogotować je około pół godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przełożyć na blachę polać olejem i oprószyć przyprawą do ziemniaków. Piec pół godziny w temp. 200st. C

  2. Z piersi kurczaka wyciąć 4 spore kawałki na kształt steku. Pieprz roztłuc w moździerzu. Posypać filety pieprzem solą i zalać niewielką ilością oleju

  3. Płatki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie (pojedynczo), wystarczy dosłownie 10 sekund. Złożyć płatek na pół i ułożyć na nim rukolę, awokado (pokrojone w cienkie paski) oraz cebule (cieniutkie piórka) i zwinąć w rulonik.

  4. Sos do ziemniaków: Grzyby namoczyć wcześniej, pokroić drobno i wymieszać z serkiem chrzanowym. Można dodać przyprawy do ziemniaków.

  5. Winegret: Wymieszać sok z limonki, olej lub oliwę, skórkę z limonki, pieprz i sól. Polać nim ruloniki z sałatką.

  6. Filety z kurczaka najlepiej smażyć parami na suchej patelni po ok 4 minuty z każdej strony, tak żeby był bardziej niż zezłocone i soczyste w środku. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń