Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z łososia w rozmarynie z pieczonymi ziemniakami

Przepis dnia 2012-05-06
Stek z łososia w rozmarynie z pieczonymi ziemniakami

Autor: Kaatarinaa

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 194

Dodano: 15.02.2012

Odsłon: 9281

Łosoś podany w ten sposób doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łososia dzielimy na dwa równe kawałki i marynujemy w oliwie z oliwek, rozmarynie z dodatkiem warzywka i soli. Odkładamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Ziemniaki czyścimy, aby móc je ugotować w całości w mundurkach. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz do ich zapiekania. W małej miseczce ucieramy masło z serkiem formage, serem żółtymi i czosnkiem. Po ugotowaniu prawie do miękkości wyjmujemy ziemniaki i nacinamy w kilku miejscach, tak jakbyśmy chcieli je pokroić w plasterki. Lekko solimy i nakładamy w powstałe przestrzenie wcześniej przygotowany farsz. Wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż ziemniaki złapią złotawy kolor.

  3. Na rozgranej patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy wcześniej zamarynowane kawałki łososia. Całość serwujemy z kawałeczkiem cytrynki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń