Do góry

Dania główne Przepis na:

stek z polędwicy wołowej

Dania główne

Autor: bellamozzarella

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 866

Dodano: 28.12.2016

Odsłon: 677

nie ma jak prawdziwy steczek...raz na jakiś czas oczywiście ;-) bo to bardzo wyrafinowane mięso i do tanich nie należy niestety...ale jest boskie w smaku...przeze mnie potraktowane dodatkowo wiśniowym balsamico ;-)

Składniki

  • steki z polędwicy wołowej 2 lub 4 szt.grubości ok.3 cm
  • balsamico wiśniowe
  • czarny pieprz młynek
  • gruboziarnista sól młynek
  • świeży rozmaryn
  • olej rzepakowy
  • Masło
  • rucola małe opakowanie
1-2 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. polędwicę oczyszczamy z wszelkich żyłek,tłuszczu,błon itp.
    tak oczyszczoną,w całym kawałku wkładamy do szklanego pojemnika,zalewamy wiśniowym balsamico,dodajemy świeżo roztarte gałązki rozmarynu i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc

  2. polędwicę po wyjęciu z balsamico,osuszamy,kroimy na plastry ok 3 cm grubości oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy jeszcze na ok pół godzinki w temp.pok

    po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju najlepiej na patelni z grubym bądź żeliwnym dnem po 5,8 min z każdej strony -na piękny ciemnobrązowy kolor-tu wersja średnio wysmażona

    zdejmujemy z patelni używając szczypiec-nie widelca- gdyż nie powinno się nakłuwać rasowego steka-ponieważ on jeszcze pracuje w środku,gotuje się nawet po odłożeniu już na ok. 3,5 minut- a bez nakłuwania wszystkie soki w środku

  3. na patelni na której smażyliśmy steki przygotowujemy "wiśniowy sosik" czyli w wolnym tłumaczeniu tzw.glazurę

    wrzucamy 3 łyżki masła,wiśniowe balsamico,sól,pieprz,rozmaryn- mieszamy,redukujemy na małym ogniu tak długo aż otrzymamy wyborny "syropek "

  4. naszego steka podajemy polanego sosem,ja jeszcze na sam koniec dodaję łyżeczkę masła bezpośrednio na mięso,rozpływa się cudownie i bardzo smakowicie łączy z glazurą

    wszystko w towarzystwie świeżej rucoli


    Smakowicie polecam ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń