Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Stek z warzywami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Składniki
Zacznij pracę od wstawienia pustego naczynia żaroodpornego do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
Stek umyj, oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij rozgnieciony czosnek. Po kilku minutach dolej łyżkę oliwy.
Na środku patelni ułóż stek, smaż go przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż mięso do gorącego naczynia żaroodpornego i piecz 4 minuty.
Na pozostały tłuszcz wsyp zielony pieprz, dolej whisky i podpal. Czekaj, aż cały alkohol wyparuje. Wtedy dodaj śmietankę z odrobiną soli. Gotuj sos, dopóki całkiem się nie zredukuje.
Gdy mięso będzie już gotowe, odłóż je na chwilę i daj mu odpocząć. Na koniec je posól i polej sosem.
Stek serwuj z ziemniakami oraz mieszanką warzyw przygotowanych na parze.
<strong>Karolina Kornacka z Opola</strong>Źródło: Super TV