Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z warzywami

Stek z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Stek z warzywami"

Składniki

  • 15 dag steku z rostbefu
  • 1 łyżka naturalnego masła
  • 1 ząbek polskiego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki zielonego pieprzu
  • 50 ml whisky
  • 200 ml śmietanki 30% (z kartonika)
  • sól
  • ziemniaki
  • mieszanka warzyw
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zacznij pracę od wstawienia pustego naczynia żaroodpornego do piekarnika rozgrzanego do 160°C.

  2. Stek umyj, oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij rozgnieciony czosnek. Po kilku minutach dolej łyżkę oliwy.

  4. Na środku patelni ułóż stek, smaż go przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż mięso do gorącego naczynia żaroodpornego i piecz 4 minuty.

  5. Na pozostały tłuszcz wsyp zielony pieprz, dolej whisky i podpal. Czekaj, aż cały alkohol wyparuje. Wtedy dodaj śmietankę z odrobiną soli. Gotuj sos, dopóki całkiem się nie zredukuje.

  6. Gdy mięso będzie już gotowe, odłóż je na chwilę i daj mu odpocząć. Na koniec je posól i polej sosem.

  7. Stek serwuj z ziemniakami oraz mieszanką warzyw przygotowanych na parze.

  8. Karolina Kornacka z Opola

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń