Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor: MojaBasia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 22

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 416

Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.

Składniki

  • 300 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • masa makowa
  • do dekoracji: lukier i skórka z pomarańczy
  • do posmarowania ciasta: 1 jajko
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z przesianą mąką, jajkami, roztopionym i wystudzonym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką. Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 minut. Dekorujemy dowolnie np. lukrem i skórką z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń