Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z przesianą mąką, jajkami, roztopionym i wystudzonym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką. Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 minut. Dekorujemy dowolnie np. lukrem i skórką z pomarańczy.