Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.
Artykuł sponsorowany
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 284
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 165
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 28027
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 284
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 165
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 28027
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z przesianą mąką, jajkami, roztopionym i wystudzonym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką. Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 minut. Dekorujemy dowolnie np. lukrem i skórką z pomarańczy.