Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa z morelami

Strucla makowa z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48084

Dodano:

Odsłon: 1767

Ciasto świąteczne.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: mąka pszenna 40 dkg, drożdże 4 dkg, cukier 3 łyżki, szklanka mleka, masło 10 dkg, żółtka 2 szt, jajko 1 szt
  • masa makowa: mak 25 dkg, cukier 1 szkl, masło 5 dkg, białka 2 szt, olejek migdałowy, suszone morele 10 dkg
  • mleko 1 szkl (do gotowania maku)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez ok. 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, pokrojone suszone morele oraz kilka kropli olejku migdałowego. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.

  2. Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopione masło. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim masę makową. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Strucle włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

  3. Upieczone ciasto można polukrować lub polać czekoladą, w zależności od preferencji.

    Smacznego :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń