Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowo-orzechowa

Strucla makowo-orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1790

Dodano:

Odsłon: 5755

U mnie w domu gości zawsze na świątecznym stole... jest pracochłonna i pyszna

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dkg mąki tortowej
  • 5 dkg drożdzy(na wagę)
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 2/3 szkl mleka
  • 4 łyzki Masła
  • 2 jajka całe i 2 żółtka
  • 2 łyzeczki cukru waniliowego
  • Masa makowa:
  • 50 dkg maku
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 5 jaj
  • 1,5 l mleka
  • 20 dkg masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl miodu(może byc sztuczny)
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: drozdze rozkruszyc i wymieszac z 2 łyzkami cukru , kilkoma łyzkami przesianej mąki i ciepłym mlekiem , przykry ścierką i odstawic w ciepłe miejsce.Zółtka utrzec z pozostałym cukrem i wymieszac z wyrośniętym rozczynem.Dodac całe jajka.Wsypac mąkę wymieszac i wyrobic ciasto.Pod koniec wyrabiania gdy ciasto bedzie odstawac od ręki dodac roztopione wcześniej i lekko przestygniete masło, na końcu dodac cukier waniliowy i odstawic do wyrosnięcia w ciepłe miejsce.

  2. Przygotowanie masy makowej: W garnku zagotowac mleko ,dodac mak i parzyc przez ok50 min na małym ogniu cały czas mieszając żeby się nie przypalił.Gdy gotowy odsączyc na sicie i zmielic 2 razy.W duzym garnku masło roztopic z miodem , dodac drobno zmielone orzechy i migdały.Następnie dodac sparzone wcześniej we wrzątku rodzynki , skórkę pomarańczową i aromat waniliowy.Na końcu dodac zmielony mak i cały czas mieszając podgrzewac na małym ogniu przez ok 15 minut.Zółtka utrzec z cukrem i połaczyc z przestygnietym makiem.Z białek ubic pianę i delikatnie wymieszac z masą makową.

  3. Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objetośc , rozwałkowac na dwa długie i cienkie prostokątne placki. Rozsmarowac na nich masę makową , zrolowac struclę wzdłuż dłuższego brzegu i wyłożyc na 2 wąskie długie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i posmarowane tłuszczem i odstawic na 20 min do wyrośniecia.Gdy wyrosna wstawic do piekarnika na ok 50 min 190 stopni.Upieczone i schłodzone polukrowac .Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń