Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z agrestem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1150
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 656
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1150
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 656
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól, jajko oraz olej. Wyrób, stopniowo dolewając wodę, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przykryj je ściereczką i odłóż na ok. 60 minut.
Do garnka wsyp cukier, wlej 1 l wody, zagotuj. Do wrzącego syropu wrzuć umyty agrest. Gotuj na średnim ogniu 5-8 min. Wystudź a następnie osącz agrest. Na patelni roztop masło. 1/3 całej ilości przelej do miseczki, do pozostałej części wsyp bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż bułka wchłonie całe masło.
Na posypanej mąką stolnicy lub blacie połóż ciasto i rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Na cieście rozłóż przyrumienioną bułkę tartą i agrest. Końce ciasta załóż do środka w taki sposób, by lekko zachodziły na nadzie nie, zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie