Do góry

Desery Przepis na:

Strudel z jabłkami

Przepis dnia 2010-08-05
Strudel z jabłkami

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1186

Dodano: 03.08.2010

Odsłon: 34534

Przepis pochodzi z książki Anny Lemańskiej- Bajorek "Ciasta na co dzień i od święta" i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Składniki

  • CIASTO:
  • jajko, 1
  • olej, łyżka
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • masło do natłuszczenia blachy
  • mąka, 1,5 szklanki
  • Nadzienie:
  • Bułka tarta, 1/2 szklanki
  • cukier brązowy, 1/3 szklanki
  • cukier biały, 1/3 szklanki
  • jabłka, 1kg
  • Rum, 2 łyżki
  • skórka z jednej cytryny
  • rodzynki (namoczone), 1/2 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami, rumem, rodzynkami i skórką z cytryny.

  3. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.

  4. Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec około 45 min w temp. 180st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gemka 20 października 2010 musze przyznac ze robilam ciasto wg przepisu ale bylo tak plynne ze musialam dodac dosyc sporo maki aby je oderwac od rak po czym jak roslo w piekarniku zrobila sie z niego twarda skorupa i nie smakowalo w ogole jak strudel wiec cos musi byc nie tak albo z przepisem albo jak cos pomieszalam a szkoda bo duzo jalbek na marne zuzulam:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 16 września 2010 w sobote jade na jablka ,wiec wiem juz co mam upiec .dzieki !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 14 sierpnia 2010 Mam pytanie czy do tego strudla nie trzeba czasem dodać drożdży?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karla661 06 sierpnia 2010 Najchętniej już zaczęła bym je robić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malgosiabo 05 sierpnia 2010 Moja mam robi takie na Boże Narodzenie, ale nie chce zdradzić przepisu. Jest przepyszne. Polecam i dziękuję za przepis. Do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 sierpnia 2010 Annawk ma racje.Zdecydowanie o tej porze nie powinno wchodzić się na Smakera.. Pychotka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń