Do góry

Dania główne Przepis na:

strudel z pieczarkami i mięsem mielonym

strudel z pieczarkami i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 4415

Przepis nieco zmodyfikowany od Agunkaa, jest prosty, szybki i bardzo smaczny. Danie nieco mniej kaloryczne niż w wersji przed modyfikacja.

Składniki

  • ziemniaki, 5 średnich szt
  • cebula, 1 szt
  • pieczarki, 1/4 kg
  • mięso mielone, 1/4 kg
  • koperek suszony lub świeży, 1 szczypta
  • olej
  • przyprawy do smaku: pieprz sól
  • Mąka pszenna, 2 szkl
  • jajka, 2 szt
  • jogurt naturalny lub typu greckiego, 200 ml
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. obierz i ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę

  2. wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj jogurt oraz przyprawy i posiekany koperek i wyrabiaj ciasto

  3. z ciasta uformuj płaski placek

  4. podsmaż mięso mielone z przyprawami i odłóż na miseczkę. na tej samej patelni podsmaż cebulę z pieczarkami po czym 1/2 przełóż do miseczki z mięsem i wymieszaj

  5. gotowy farsz z miseczki wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto i zwiń jak roladę

  6. gotowy strudel przełóż na blaszkę uprzednio posmarowaną olejem i piecz około 50 minut w temperaturze do 180 stopni

  7. gdy strudel sie piecze, przygotuj sos pieczarkowy: pozostałą część pieczarek z cebulą zalej wodą i zagotuj. dopraw do smaku i zagęść odrobiną zaklepki przygotgowanej na chudym mleku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń