Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24452

Dodano:

Odsłon: 15332

Propozycja na smakowitą i soczystą surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i kiszonego ogórka. Prosty i szybki sposób na zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu.

Składniki

  • 300 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki delikatnego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • cukier brzozowy
  • pieprz czarny
  • kminek mielony
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę parzymy wrzątkiem, a następnie szatkujemy ją na małe kawałki. Jabłko, marchewki i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Następnie dodajemy posiekną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, jogurt naturalny, delikatny majonez, doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem brzozowym oraz mielonym kminkiem i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń