Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka ze świeżej białej kapusty

Surówka ze świeżej białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1794

Dodano:

Odsłon: 4683

...

Składniki

  • 10 liści kapusty białej (najlepiej zewnętrzne zielone)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z liści kapusty wycinamy grube nerwy następnie liście zwijamy w rulon i kroimy cienko jak makaron. Solimy, nie wygniatamy tylko mieszamy potrząsając miską. Drobno kroimy koperek i mieszamy z kapustą. Odstawiamy na 10 min.
    Olej, ocet i cukier mieszamy w słoiczku potrząsając nim do rozpuszczenia cukru (powstanie biała emulsja). Powstałym sosem zalewamy kapustę i schładzamy w lodówce.

  2. Dziś kapusta towarzyszyła halibutowi i plastrom cukinii usmażonym jak schabowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń