Do góry

Desery Przepis na:

sutlijasz, czyli serbski przepis na turecki ryz na mleku :)

sutlijasz, czyli serbski przepis na turecki ryz na mleku :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4272

Dodano:

Odsłon: 5309

znany nam ryz na mleku w wersji po turecku (przepis z serbskiej strony coolinarika.com)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wlac 3 szklanki wody do garnka, zagotowac. Wsypac ryz, gotowac na wolnym ogniu. Kiedy ryz bedzie prawie miekki, dodac mleko, wsypac cukry i zagotowac- gotowac ok 5 minut. Proszek budyniowy rozrobic w 100 ml mleka, wlac do ryzu, gotowac ok 2 min. Gotowy ryz rozlac do salaterek, jesc na cieplo lub po wystygnieciu.

  2. Wg uznania do ryzu mozna dodac rodzynki, cynamon lub czekolade ( ok 3 kostki na 1 salaterke). Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń