Do góry

Dodatki Przepis na:

Świąteczna ćwikła z chrzanem

Świąteczna ćwikła z chrzanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 4990

Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście także ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...

Składniki

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
  • ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
  • szczypta kminku mielonego
  • 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
  • ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. A zanim pojawi się przepis, zobaczcie najstarszy zachowany przepis na ćwikłę, który liczy sobie już ponad 400 lat.

    Ćwikła Mikołaja Reja

    " Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, asolą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak...bo i rosołek bardzo smaczny, i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła. "

    Piękne :)

  2. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.

  3. W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać, że ćwikła jest najlepsza dopiero jak postoi przynajmniej 2 dni.

    Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
    Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnych mięs i wędlin.

    Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
    Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).

    Chcąc przygotować większą ilość ćwikły na dłużej należy ją zapasteryzować . Można także gotową ćwikłę zagotować w większym garnku i gorącą nałożyć do słoików. Takie słoiki od razu mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. W chłodnym i ciemnym miejscu przechowują się świetnie przez wiele tygodni. Warto jednak pamiętać, aby chrzan dodany do buraczków był na pewno sparzony lub nie dodajemy go w ogóle - dopiero przed podaniem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 marca Koniecznie! U nas zawsze na świątecznym stole gości <3 Właśnie upiekliśmy buraczki. Zawsze staramy się więcej, bo zbyt wiele czasu nie mamy. A i od święta smakuje lepiej. Bo tak codziennie jeść, to ile można. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 marca Dlaczego tylko świąteczna? ;)

U nas to nie ma tygodnia by takiej nie jeść lub nie robić, zwłaszcza w sezonie buraczanym xD

Super, pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń