Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sycące chili z mieloną wołowiną"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 333
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 333
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Dzień przed gotowaniem chili płuczemy czerwoną fasolę, wsypujemy do dużego garnka lub miski i zalewamy zimną wodą, tak aby całkowicie pokryć ziarenka. Przez noc fasola spęcznieje i podwoi swoją objętość.
Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Nie solimy, bo fasola będzie twarda, a czas jej gotowania znacznie się wydłuży. Robimy to pod koniec gotowania, kiedy jest już całkiem miękka.
Na łyżce oliwy krótko przesmażamy mieloną wołowinę, wyjmujemy i odkładamy. Na patelnię wlewamy resztę oliwy, na której smażymy wypestkowane, pokrojone papryki, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, bulion, kukurydzę, wszystkie przyprawy i fasolę, chwilę gotujemy. Wrzucamy mięso. Całość dusimy 60 minut, podajemy z pieczywem.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal. Białko: 21 g/ Tłuszcz: 88 g/Węglowodany: 5,7 g.Źródło: Rewia