Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Autor: slodkababeczkaks

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 18

Dodano: 06.06.2018

Odsłon: 387

co roku taki przygotowuję i przez jesień i zimę podaję dziecku w celu zwiększenia odporności oraz dorosłym podczas przeziębień

Składniki

  • 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 2 kilogramy cukru
  • 2 opakowania po 20 gram kwasku cytrynowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty odciąć od grubszych gałązek i przełożyć do dużego słoja.
    Zalać letnią wodą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
    Po 2 dniach odcedzić przez gazę i przelać do garnka.
    Dodać cukier i kwasek cytrynowy.
    Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut.
    Wlać do słoików i szczelnie zamknąć.
    Syrop pić rozcieńczony. Na 1/3 szklanki letniej wody 3 łyżeczki syropu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń