Do góry

Przetwory Przepis na:

syrop z młodych szyszek sosny

syrop z młodych szyszek sosny

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 9683

najlepszy na przeziębienie :)

Składniki

  • młode szyszki sosny - u mnie ponad 3/4 słoika 4 litrowego
  • cukier - ok. 1 kg
  • wódka - 0,25 l
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młode szyszki sosny umieszczamy w słoju (należy pamiętać aby przy obcinaniu szyszek zostawić ok. 1/4 długości żeby sosna mogła sobie dalej rosnąć), zasypujemy cukrem (mniej niż połową), na chwilę zakręcamy słoik i wstrząsamy tak aby cukier dostał się do wszystkich szyszek i odkręcony ale nakryty słoik odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce (nie do lodówki).

  2. Gdy szyszki zaczną puszczać sok dosypujemy cukier znowu mieszamy, odstawiamy i powtarzamy tą czynność kilka razy.

  3. Zlewamy syrop, dodajemy do niego trochę alkoholu, szyszki można jeszcze podsypać cukrem, podlać alkoholem i po kilku dniach odcedzić, wymieszać z resztą syropu, nalać do butelek (najlepiej 0,25 l lub mniejszych) i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń