Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 295

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 454

Sycąca, aromatyczna. Uwielbiam jajka , a to kolejny pomysł na ich przyrządzenie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 duże pomidory
  • 5 pomidorków koktajlowych (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • sól i pieprz wg uznania
  • oliwa
  • świeża bazylia i szczypiorek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynam od sparzenia pomidorów. Zostawiam je na dłuższą chwilę w gorącej wodzie i kroję pomidorki koktajlowe na połówki.

    Obieram czosnek i kroję na cienkie plasterki. Wyjmuję sparzone pomidory, obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam pestki.

    Na oliwie podsmażam czosnek na średnim ogniu pilnując by nie ściemniał ,a tylko lekko się zarumienił.
    Po chwili dodaję wszystkie pomidory i doprawiam przyprawami. Delikatnie mieszam. Zostawiam na jakieś 5 minut, po czym wbijam jaja. Przykrywam pokrywką i czekam, aż białka się zetną. Trwa to u mnie jakieś 6 minut, warto doglądać. Na koniec solę i pieprzę. Siekam szczypior i dodaję listki bazylii.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń