Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka...

Szarlotka...

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 44391

Dodano: 11.05.2014

Odsłon: 5584

czyli placek półkruchy z jabłkami.

Składniki

  • Ciasto: mąka 400g
  • margaryna 15 dkg
  • cukier puer 15 dkg
  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2- 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka (płaska)
  • Nadzienie: jabłka 1.5 kg
  • cukier 15 dkg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • rodzynki 10 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nadzienie: Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozgotować w bardzo małej ilości wody. Przecier trochę odparować, dodać cukier, rodzynki, cynamon i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać, zagotować. Następnie wsypać galaretkę agrestową, całość zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Ciasto: Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto półkruche. Podzielić na połowę. Jedną część ciasta rozwałkować, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem, ponakłuwać widelcem, upiec na jasnozłoty kolor.
    Na upieczone ciasto nałożyć zimne nadzienie. Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec około 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

    Uwaga/ Rada: Zanim nałożę jabłka na podpieczony blat, odwracam go spodem do góry, wówczas lepiej się upiecze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 12 maja 2014 Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza na nadzienie z galaretką. Zabieram do książki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 maja 2014 zaciekawiło mnie odwrócenie ciasta,, spodem do góry'',napewno wypróbuję w najbliższym czasie, a na razie zabieram do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń