Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 14544

Kruche ciasto, jabłka, cynamon, pierzynka z białek. Po upieczeniu nie zostają nam w lodówce białka z jajek, bo ubita jest z nich piana. Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie wiem, czy długo zachowuje świeżość, bo bardzo szybko znika.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i dodać masło. Papier po maśle zostawić do wysmarowania blachy. Oddzielić żółtka od białek. Białka wlewać do ceramicznego garnka, żółtka do miski. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.

  2. Blachę wysmarować odrobiną masła, obsypać bułką tartą. Spód i brzegi blachy wylepić pozostałą ilością ciasta.

  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry. Jeśli jabłka są twarde, przesmażyć chwilę na patelni. Jeśli są dojrzałe, wkrajać od razu na ciasto. Posypać cynamonem.

  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodając na początku ubijania pół szklanki cukru. Pianę z białek przełożyć na jabłka.

  5. Piekarnik nastawić na 180'C. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczach. Wysypać na pianę z białek. Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto na ok. 40-50 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 14 września 2012 Moja blaszka ma 21 na 32 centymetry i w tej najczęściej robię, ale myślę, że jeśli będzie troszkę większa, to też wyjdzie ok. Pozdrawiam serdecznie!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Guska86 14 września 2012 bardzo bym prosiła o podanie wymiarów brytfanny , gdyż mam aż 4 różne i nie bardzo wiem jaka mam użyć żeby mi wyszło ładne :) dziękuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń