Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka koralowa z budyniem

Szarlotka koralowa z budyniem

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 320

Dodano: 12.01.2013

Odsłon: 50288

Szarlotka z budyniem nie wymaga dodatkowych rekomendacji. Jest po prostu wyśmienita, na każdą okazję.. i bez okazji. Kruche ciasto, nuty wanilia i jabłka to naprawdę wspaniała kombinacja.

Składniki

  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 5 średnich jabłek i 2 gruszki (ew 7 dużych jabłek)
  • cynamon, cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.

  2. Suche składniki posiekać z masłem, dodać żółtka, potem śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Jeśli Wasze ciasto będzie miało zbyt kruchą konsystencję i nie będzie chciało dać się uformować w kulę- zostawcie je w lodówce w misce przykrytej folią.

  3. Owoce umyć i obrać, połowę jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, resztę owoców pokroić w kostkę, usunąwszy wcześniej gniazda nasienne.Włożyć do miski, dodać cynamon (wedle upodobań, ja dałam pół łyżeczki), wsypać paczuszkę cukru waniliowego. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można zasypać jeszcze cukrem. Zostawić na ok. pół godziny, żeby puściły sok.

  4. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić, następnie połową pozostałego ciasta z lodówki wylepić boki tortownicy. Owoce odsączyć z nadmiaru soku (ja robiłam to przez gazę, ale można do tego użyć po prostu sitka).

  5. Na cieście rozsmarować budyń, na nim położyć owoce a na górę pokruszyć resztę ciasta. Piec w nadal w 175 stopni przez ok 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 14 stycznia 2013 Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze i wysokie oceny. Częstujcie się!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 12 stycznia 2013 Byłam na twoim słodziutkim blogu - jestem zauroczona ,piękne profesjonalne zdjęcia,przepisy przeapetyczne i takie prawdziwie domowe - chętnie skorzystam. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 12 stycznia 2013 Goramarcina- warto spróbować:) Ja gotowałam zawsze budyń normalnie z 1/2l mleka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 12 stycznia 2013 Prerezentuje się bardzo apetycznie i chciałabym zrobić,ale nie wiem czy budyń ugotować wg. przepisu, czy powinien być trochę gęściejszy. Piękne zdjęcie ..5..

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 12 stycznia 2013 Wygląda wyśmienicie, koniecznie muszę wypróbować! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń