Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka orzechowa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej, dodaj margarynę. Siekaj, aż powstaną grudki, dołóż resztę składników. Zagnieć ciasto, podziel je na 2 równe części, zawiń w folię, dobrze schłodź.
Masa: jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczki. Mandarynki obierz, dokładnie usuń białą warstwę. Owoce podziel na cząstki, pokrój na połówki. Wymieszaj z jabłkami i cukrem. Przełóż do rondla, duś (dolewając ew. 1-2 łyżki wody), aż jabłka zaczną się rozpadać, ale będą jeszcze całe kawałki.
Rozwałkuj obie części ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, kolejno nałóż: 1 placek ciasta, owoce, resztę ciasta. Masło, cukier i miód na polewę rozpuść, wsyp orzechy, podsmaż. Od razu polej ciasto. Piecz 45 minut w 175°C. Pod koniec przykryj pergaminem, by orzechy nie przypaliły się.Źródło: Naj