Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor: MojaBasia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 23

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 398

Prosty przepis na pyszną szarlotkę

Składniki

  • 400g mąki Basi Krupczatki
  • skórkę startą z 1 cytryny
  • 250g cukru brązowego
  • 10g proszku do pieczenia
  • 1.2 kg kwaśnych jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 170 g masła + troszkę masła do wysmarowania blaszki
  • lody waniliowe
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Forma o średnicy 24 cm.


    Wsyp do miski 2 szklanki mąki Basi krupczatki, zetrzyj do niej skórkę z jednej cytryny, dodaj szklankę brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko ze sobą wymieszaj. Obrane jabłka zetrzyj na tarce i umieścić w osobnej misce, dodaj sok z cytryny, 50g cukru brązowego, imbir, kardamon oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Do wysmarowanej formy wsyp połowę suchych składników tak, aby pokryły spód blaszki. Następnie dodaj jabłka, za pomocą łyżeczki rozmieść je na tak, aby pokryły warstwę, która znajduje się na spodzie. Kolejnym krokiem jest dodanie drugiej połowy suchych składników i równomierne jej rozmieszczenie na poprzednich warstwach. Na wierzch nałóż 170g pociętego na plastry masła. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz przez 45 minut. Gotowe ciasto podawaj z lodami waniliowymi oraz polewą czekoladową.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń