Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka tortowa

Szarlotka tortowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8315

Dodano:

Odsłon: 24834

Super delikatna i rozpływająca się w ustach...dwa rodzaje ciasta, kruche i biszkopt, a pomiędzy nimi, mmm, delikatne jabłka z rodzynkami pachnącymi rumem..

Składniki

  • ciasto kruche: 250 gramów mąki pszennej, 160 gramów zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru, 1 kopiasta łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 żółtka, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)
  • 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka cukru z wanilią
  • dodatkowo: około 1,5 kg jabłek (użyłam szarych renet)
  • sok z połowy cytryny, garść rodzynek + kieliszek rumu do namoczenia (opcjonalnie)
  • cynamon do smaku wg upodobań, cukier do posypania jabłek wg smaku
  • 3.5 łyżki tartej bułki, cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać masło, posiekać nożem, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.

  2. Ciasto schłodzić i posypać połową bułki tartej.

  3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki.
    Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw między nimi, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem.

  4. Potem wyłożyć resztę skrojonych jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać cynamonem, cukrem, rodzynkami i resztą tartej bułki.

  5. Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na jabłka.

    Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.

    UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu.

    Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wz2905 06 grudnia 2014 Szarlotka wygląda pysznie:)
a do biszkoptu nie dajemy proszku?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 listopada 2014 jak dobrze że wróciłaś, od razu weselej...a ciacho pychotka :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 listopada 2014 cudna szarlotka :-) aż mi zapachniało, może w weekend upiekę o ile coś innego mi do głowy nie wskoczy :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 18 listopada 2014 Szarlotka przecudna,bardzo,bardzo się cieszę,że jesteś i więcej nie uciekaj -) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 17 listopada 2014 Ta szarlotka musi byc pyszna. Nigdy takiej nie jadlam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 17 listopada 2014 Wspaniałe połączenie ciast i te pachnące jabłuszka. Oj zjadłabym kawałeczek. Strasznie brakowało nam Ciebie tutaj. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 listopada 2014 Szarlotka prezentuje się pysznie :-) ciekawy pomysł na połączenie dwóch rodzajów ciast :-) wypróbuję na pewno :-). Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń