Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kokosową chmurką

Szarlotka z kokosową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22985

Dodano:

Odsłon: 44977

Propozycja na smaczną, aromatyczną i delikatną szarlotkę, pachnącą cynamonem oraz wykończoną kokosową chmurką z białek i wiórków kokosowych.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • WARSTWA JABŁKOWA:
  • 1,2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • KOKOSOWA CHMURKA:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.

    Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

  2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.

  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.

  4. Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.

    Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.

  5. Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:

    3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.

  6. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

  7. W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:

    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

    PODSUMOWUJĄC:

    Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.

  8. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.

  9. Życzę smacznego! :)

  10. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 maja 2015 Nie, nie ma błędu. Starałam się wyjaśnić proces przygotowania jak najlepiej.

Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 min - 15 min. - 15 min. I JESZCZE DOKŁADNIEJ : Pierwsze 15 minut to podpiekanie 3/4 ciasta - drugie 15 minut to pieczenie jabłek, na które wylewamy 1/3 ciasta, a trzecie 15 minut to pieczenie kokosowej chmurki. Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KatarzynaW 04 maja 2015 Na zdjęciu są cztery warstwy: ciasto, jabłka, ciasto, kokosowa chmurka. Chyba błąd przepisu, skoro na dolną warstwę przeznacza się 3/4 ciasta. A reszta? Pieczone kolejne 15 minut czy razem z białkami z kokosem? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 30 kwietnia 2015 Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco (do książki i do zrobienia) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń