Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z kremem budyniowym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
ok. 75 minut
Do kubeczka wlać 100 ml mleka i wymieszać z 10 dag cukru i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Na gotujące się wlać rozrobiony budyń i gotować minutę, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Budyń przelać do miseczki. Przykryć kawałkiem folii spożywczej (nie zrobi się na nim kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Jabłka (np. szara reneta) obrać, przekroić, wyciąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w kostkę (można skropić cytryną).
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania porcjami wsypywać 15 dag cukru, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem.
Posypać kostkami jabłka. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą, jasnokremową masę. Miksując, porcjami dodawać przestudzony budyń. Krem budyniowy rozsmarować na wystudzonym placku. Ciasto wstawić do lodówki na trzy godziny, żeby krem porządnie stężał.
Czekoladę połamać na kawałeczki. Wrzucić do rondelka. Dodać olej kokosowy i śmietanę. Mieszając, podgrzewać na małym płomieniu, aż dobrze się połączą. Polewę studzić 25-30 minut. Potem posmarować nią wierzch placka. Ciasto schładzać jeszcze 2 godziny.Źródło: Życie na gorąco