Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszlyczki z kurczaka i sweet thai chili z ryzem

Szaszlyczki z kurczaka i sweet thai chili z ryzem

Autor: Naomi

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 10

Dodano: 20.04.2012

Odsłon: 4147

Bardzo fajne i proste danie na obiad lub lub kolacje ze znajomymi.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2 duze
  • cebula, 5 srednich
  • papryka pomaranczowa i zielona, 3
  • szynka wedzona, 1
  • wykalaczki, dlugie
  • ryz basmati, 3 woreczki
  • sweet thai chili sos 'Uncle Ben's', 1 duzy sloik
  • oliwa z olivek, 4lyzki
  • kostka rosolowa, 1
  • pieprz, sol, do smaku
  • Papryka czerwona, do smaku
  • kostka prawdziwego masla, 1/4 kostki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostke, wrzucamy do miski w ktorej uprzednio rozgniatamy kostke rosolowa z oliwa, przyprawiamy kurczaka papryka, pieprzem i sola(choc soli juz mniej niz zwykle poniewaz kostka ja zawiera). Tak zamarynowanego kurczaczka wkladamy do lodowki na chwile by przeszedl przyprawami i oliwa.

  2. Nastepnie kroimy warzywa, papryke w kwadratowe kawalki, cebule w krazki(nie za cienkie). Szynke rowniez kroimy w kostke.

  3. A teraz zaczynamy nadziewanie: Papryka, kurczak, cebula, szynka, papryka... itd pamietamy jednak by zaczac od papryki i na niej zakanczyc. Tak nadziane szaszlyczki ukladamy na blaszce podlanej olejem i wkladamy do piekarnika na jakies 30min, po tym czasie wyciagamy blaszke a na szaszlyczkki gdzie niegdzie kladziemy troszke prawdziwego masla. Ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy w 180C przez okolo 25min .

  4. Gotujemy ryz i podrzewamy gotowy juz sos. Na talerzu rozsypujemy ryz polewamy sosem a na gore kladziemy 2szaszlyczki i gotowe:) Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń