Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki łososiowe"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Filet umyj, osusz, odkrój skórę, pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki (ryba będzie wtedy smaczniejsza).
Cebulę obierz i pokrój w plasterki lub ćwiartki. Pokrój paprykę na małe kawałki. Opłucz i osusz pomidorki koktajlowe. Patyczki do szaszłyków posmaruj oliwą lub olejem.
Na każdy patyczek nabij pomidorek koktajlowy, kawałek ryby, cebuli, papryki. Skrop całość sokiem z cytryny oraz oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 min w temp. 180°C.
Podaj udekorowane zielonymi listkami bazylii, cząstkami cytryny, z pieczonymi ziemniakami, ryżem i ulubionym sosem, np. zielonym pesto z natki pietruszki.
Zielone pesto: zmiel w maszynce do orze- chów 10-15 dag obranych orzechów włoskich, posiekaj 3 pęczki natki pietruszki. Wsyp do miseczki, zmiksuj, wlewając po niewielkiej ilości oleju lub oliwy, aby powstała gładka masa o konsystencji sosu. Przypraw pesto solą, pieprzem, dodaj 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj, możesz wsypać trochę tartego parmezanu. Sos można przygotować na zapas i przechowywać w lodówce przez kilka dni.Źródło: Bella Relaks