Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11078

Dodano:

Odsłon: 547

Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym razem do zrobienia ich użyłam pikantnie przyprawione mięso z kurczaka przełożone szalotką, cukinią, papryka i pieczarkami. Idealne na majówkę.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy na grill
  • 2 czerwone papryki
  • kilkanaście szalotek
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz
  • długie patyczki do szaszłyków
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Szalotkę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kilka kawałków. Pieczarki płuczemy i przekrawamy na połowę. Cukinię kroimy w grube półplasterki.

  3. Na patyczek do szaszłyka nabijamy pieczarkę, następnie kawałek mięsa, potem szalotkę, paprykę i cukinię. Całość powtarzamy jeszcze raz. Tak żeby wszystkiego było na patyczku w podwójnej ilości.

  4. Tak robimy szaszłyki do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki obsypujemy solą i pieprzem.

  5. Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając do o koła.

  6. Czas grilowania zależy od waszych upodobań, ja lubię dobrze wypieczone.

  7. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń