Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczaw i wołowina

Szczaw i wołowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Szczaw i wołowina"

Składniki

  • 40 dag szczawiu polnego
  • 20 dag liści buraka
  • 20 dag bobu
  • 20 dag żółtej fasoli szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 25 dag steku wołowego
  • czarny pieprz Domowy majonez: 2 żółtka
  • 200 ml oleju
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka roztrzep dodając powoli olej. Nie przerywając mieszania dodaj musztardę i sok z cytryny. Odstaw do lodówki.

  2. Umyj warzywa. Zagotuj wodę z odrobiną soli i włóż do niej marchewkę, bób i fasolę. Gotuj przez 5 min. Odcedź. Kiedy warzywa ostygną, obierz bób, a marchewkę pokrój w paski.

  3. Fasolę, bób i marchewkę przełóż do miski i skrop 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

  4. Stek oprósz solą i pieprzem, posmaruj pozostałą oliwą. Rozgrzej patelnię i obsmaż na niej stek po 4 minuty z każdej strony.Odłóż w ciepłe miejsce. Na 4 talerzach ułóż szczaw i liście buraka, dodaj warzywa. Stek pokrój w plastry i ułóż na sałatce. Dodaj domowy majonez.

  5. Czas przygotowania: 40 minut 645 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń