Do góry

Desery Przepis na:

Szkarłatny tort z kremem mascarpone

Szkarłatny tort z kremem mascarpone

Autor: Olivia

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7973

Dodano: 24.10.2010

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Szkarłatny tort z kremem mascarpone"

Składniki

  • 125 g masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka maślanki
  • łyżka czerwonego barwnika (np. Dr Oetker)
  • łyżeczka białego octu winnego
  • łyżeczka sody
  • 50 g płatków kokosowych lub migdałowych Krem: 250 g kremowego twarożku
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść dwie okrągłe formy do pieczenia (najlepiej śr. 22 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Ubij mikserem masło, esencję, cukier i jajka. Dodaj obie mąki, kakao, maślankę i barwnik. Połącz w szklance ocet winny z sodą. Wymieszaj z ciastem. Przełóż do dwóch form.

  3. Piecz ok. 25 minut. Ale dopiero po 10 minutach wyjmij z form i ostudź.

  4. Krem Ubij mikserem twarożek, cukier i esencję waniliową. Zmniejsz obroty, dodaj najpierw mascarpone, potem kremówkę.

  5. Rozkrój oba placki. Przełóż je kremem i ułóż jeden na drugim. Posmaruj wierzch oraz boki. Boki obsyp płatkami kokosowymi.

  6. Łatwiej i równo przekroisz placki, jeśli po wystudzeniu wstawisz je do lodówki na 40 minut. Do krojenia użyj noża dłuższego niż wynosi średnica ciasta.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń