Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z indyka w orzeszkach

Sznycle z indyka w orzeszkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Sznycle z indyka w orzeszkach"

Składniki

  • 70 dag filetu z piersi indyka
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cząstki limonki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 20 min; Cena porcji: ok. 3,50 zł; Porcja: 630 kcal;

  2. Filet opłucz, wytrzyj. Mięso pokrój na 4 plasterki. Każdy z nich włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozbij. Sznycle z obu stron oprósz solą i pieprzem.

  3. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka i pokrusz. Wymieszaj z bułką tartą oraz orzeszkami. Przesyp na płaski talerz. Na drugi talerz wsyp mąkę. Jajko wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.

  4. Sznycle obtocz w mące, potem zanurz w jajku i panieruj w pokruszonych płatkach z orzeszkami. Panierkę dociśnij dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż kotlety. Smaż po 2–3 min z każdej strony. Sznycle udekoruj limonką. Podawaj np. z duszoną cukinią.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń