Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi w serowym sosie

Szparagi w serowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1673

Dodano:

Odsłon: 43798

Pyszne delikatne szparagi z aksamitnym sosem.

Składniki

  • pęczek szparagów białych
  • czubata łyżka masła
  • serek topiony smietankowy, 100g
  • smietanka 12-18 do zup i sosów (np. Łaciata), 100 ml
  • bulion warzywny, 50 -100 ml
  • sól, biały pieprz, chili, gałka muszkatołowa
  • koperek
  • łyżka mąki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce (ok. 3 cm), obrać zaczynając od głowki do dołu. Ugotowac na parze około 12-15 minut.

  2. Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, szybo mieszać - nie złocić. Dolać bulion, cały czas mieszając, zagotować, dolać śmietanki, wrzucić pokrojony serek, mieszać aż sos zrobi się aksamitny, bez żadnych grudek, zagotować. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem, chilli, szczyptą gałki, posypać posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś woli bardziej ostrzejsze i wyraźiste sosy zamiast serka topionego można użyć np. niebieskiego lazura.

  3. Gotowe szparagi polać gorącym sosem, posypać chilli , wcinać :) Niebo w gębie ;P

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaciusia 20 czerwca 2011 Wyglada apetycznie :) nigdy nie probowalam ,nie wiem jaki smak maja szparagi,ale napewno sprobuje :) kiedys trzeba :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adam19683 19 czerwca 2010 Super smakowały, ja czasami robię szparagi do fondii, też są świetną przystawką. Polecam!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 maja 2010 Zgadzam się niebo w gębie!!! Szkoda, że szparagi są tak krótko.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 27 maja 2010 Serek topiony ma zaczarowaną moc.Ja zamiast śmietany dodaję go do zup.A szparagi?-SUPER!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 27 maja 2010 Pychota! Właśnie zrobiła a zajrzałam do Ciebie przez przypadek dzierżąc pęczek białych szaragów z myślą o maśle z bułeczką. Sos serowy zdecydowanie lepszy :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 27 maja 2010 w sam raz dla moich wegetarian , już są w ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 26 maja 2010 no ja wiedziałam Madziu, że Ty napewno coś ekstra z nich wykombinujesz :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń