Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagowy omlet"
Składniki
Oczyść szparagi. Białe musisz dokładnie obrać. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą oraz sokiem z cytryny. Na wrzątek wrzuć szparagi. Zielone wyjmij po 5-8 minutach. Białe szparagi gotuj 12-15 minut. Odcedź, odstaw do przestudzenia.
Do misy wbij jajka, dodaj mleko, roztrzep. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno poszatkuj. Wsyp do masy na omlety. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Z 1/4 masy jajecznej usmaż rumiany omlet. W ten sam sposób przygotuj trzy kolejne.
Pomidorki umyj, pokrój na ćwiartki. Dymkę oczyść, posiekaj. Wymieszaj z pomidorkami. Skrop resztą oleju, dopraw solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na każdym omlecie ułóż porcję szparagów. Omlety złóż na pół i posyp startym serem. Dodaj sałatkę z pomidorów, udekoruj liściem sałaty i od razu podawaj.
Czas ok. 25 min; porcja – 340 kcal, cena 4,20 zł.
Do smażenia fantazyjnych omletów, placuszków lub jajek sadzonych przydaje się patelnia ze specjalnym wgłę bieniem (np. w kształ cie serduszka, gwiazdki lub kwiatka).Możesz też użyć fore mek do ciastek i ułożyć je na zwykłej patelni.Źródło: Świat kobiety