Do góry

Przekąski Przepis na:

Szpinakowe kieszonki

Szpinakowe kieszonki

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5895

Dodano: 11.11.2010

Odsłon: 25303

Wspaniała przystawka, która smakuje każdemu

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymysliłam tą potrawę już kilka miesięcy temu. W moim zamyśle były to szpinakowe paluszki/roladki. W trakcie robienia okazało się, ze wyszły kieszonki :) Kupiłam ciasto francuskie w Biedronce (polecane nawet przez zawodowych kucharzy), koszt - zaledwie 2,...zł. Cebulę poszatkowałam, wrzuciłam na 3 łyżki gorącego masła. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam całe opakowanie zamrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 7 posiekanych ząbków czosnku i sól. Kiedy szpinak sie całkiem się rozmroził, trzymałam na ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar wody, musi się utworzyć z tego "papka". Kiedy szpinak trochę ostygł dodałam 1/4 kostki białego sera (ok 50 g). Ciasto przekroiłam wzdłuż na pół, po kolei nakładałam na pas ciasta 2 łyżki szpinaku i zaklejałam w kształt kieszonki (pierożka), na złączeniu (zlepieniu) odcinamy i nakładamy kolejną porcję szpinaku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekłam 10 minut. Wyszło 6 dużych kieszonek. Są tak sycące, że już dwoma można się najeść.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

TheCrow 05 stycznia 2011 Ile to może mieć kalorii? w wersji z fetą?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 05 stycznia 2011 Mam w lodówce opakowanie ciasta i dzisiaj rano wpatrywałam się w niego losując w głowie przepis:) Ale zrobię ze szpinakiem, bo dawno nie jadłam. Na pewno pycha:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

papaj 05 stycznia 2011 Pycha;)) ja robię na całej blaszce warstwami ciasto, ser feta, podsmażone na masełu pieczarki, masę szpinakową z cebulką i doprawioną gąłka muszkatołową no i drugi płat ciasta. Wyśmienite jedzonko - taki grecki przysmak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

papaj 05 stycznia 2011 doskonałe danie;)) ja dodaję troszkę gałki muszkatołowej do szpinaku, zamiast białego sera - Fetę i jeśzcze trochę podsmażonych na masełku pieczarek, a zamiast robić kieszonki po prostu na brytfannę wykładam warstwę ciasta - ciut podpiekam, na to ser feta, pieczarki i szpinak oczywiście na wierzch drugi płat ciasta. Pycha.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szyszoonia 12 listopada 2010 Swietnie komponuje sie ze szpinakiem ser Gorgonzola, polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 listopada 2010 Uwielbiam szpinak :) Na pewno pyszne są takie kieszonki :) jeśli chcesz, spróbuj dodać następnym razem ser feta (może być Favita z Mlekovity) zamiast białego sera - świetnie pasuje do szpinaku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń