Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowo-łososiowe cannelloni

Szpinakowo-łososiowe cannelloni

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 627

Dodano: 09.04.2010

Odsłon: 21602

Przepyszna bomba kaloryczna, idealna na proszony obiadek lub kolację :)

Składniki

  • makaron cannelloni, 1 opak.
  • szpinak mrożony (ja najbardziej lubię brykiet), 500 g
  • świeży łosoś, 400 g
  • serki topione śmietankowe, 150 g
  • słodka śmietanka, 1 szkl.
  • kwaśna śmietana, 1/2 szkl. + 1 łyżka
  • mleko, 1 szkl.
  • masło, 50 g
  • mąka, 1 łyżka (kopiata)
  • żółtko, 1
  • sok z cytryny, do smaku
  • ser lazur perłowy, 1/2 opak.
  • mozzarella lub pizzarella, 300 g
  • gałka muszkaołowa, sól, pieprz, do smaku
  • białe wino (nieobowiązkowe), 1/4 szkl.
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy już co prawda opisywałam w przepisie na lasagne, ale podam tu raz jeszcze, bo sama lubię mieć wszystkie informacje w jednym miejscu :) A zatem: Na patelni rozpuść masło, zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Patelnię postaw ponownie na ogniu, niech mąka się nieco zarumieni, znów zestaw patelnię z ognia i zalej zimnym mlekiem. Postaw patelnię na ogniu i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsty dolewaj mleka aż będzie dobrej gęstości. Aby nadać sosowi ładny kolor oraz jedwabistą konsystencję do sosu dodaj 1/2 szkl. kwaśnej śmietany wymieszaną z żółtkiem, uprzednio zdejmując patelnię z ognia. Doprowadź sos do wrzenia i dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

  2. Mrożony szpinak wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy, smaż, aż się całkiem rozmrozi, dodaj, zgnieciony ząbek czosnku, parę łyżek słodkiej śmietany i dopraw całość pieprzem i solą. Zostaw do ostygnięcia.

  3. Łososia umyj, obierz z ości i ew. skóry i pokrój w dużą kostkę. Następnie skrop go obficie cytryną i posyp solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozpuść serki topione, dodając do nich słodką śmietanę (około 3/4 szkl.) i łyżkę kwaśnej śmietany. Gotuj cały czas mieszając, aż serki całkiem się roztopią. Łososia podsmaż na oliwie z odrobiną masła. Kiedy łosoś już prawie będzie usmażony, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i wymieszaj, chwilkę jeszcze podsmaż, ale uważaj, żeby czosnek się nie zrumienił. Łososia dodaj do sosu śmietanowego, wymieszaj i do sosu dodaj białe wino (nieobowiązkowe), pogotuj chwilę i dopraw pieprzem i o ile to konieczne solą.

  4. Na dno naczynia wylej troszkę oliwy, na to wyłóż gęsto beszamel, tak, aby zostało Ci kilka łyżek. Teraz nafaszeruj makaron szpinakiem, w środek wkładając jeszcze po kawałku mozzarelli (ja pokroiłam trochę w grubą kostkę i do każdej rurki makaron włozyłam jeden kwadracik). Makaron układaj gęsto na beszamelu, tak, aby przylegał do ścian naczynia. Na makaron wyłóż resztę beszamelu, na to pokrój ser lazur i wyłóż połowę sosu śmietanowego z łososiem. Na to połóż pokrojoną w plastry mozzarellę i na samej górze jeszcze 2-3 łyżki sosu z łososiem. Resztę sosu zachowaj, będzie potrzebna tuż przed podaniem. Cannelloni piecz 20-30 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem 160). Przed podaniem każdą porcję polej jeszcze gorącym sosem z łososiem. Smacznego! Kwiecień, 2010 r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 12 kwietnia 2010 cannelloni to ja lubię w każdej formie ale z łososiem jeszcze nie jadłam napewno wypróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń