Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki bigosik z głąbów młodej kapusty z boczkiem wędzonym i koprem

Szybki bigosik z głąbów młodej kapusty z boczkiem wędzonym i koprem

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 2537

Dodano:

Odsłon: 3577

Pomysł na kuchenny recycling: szybki, smaczny i nie wymagający długiego gotowania. Delikatny bigosik, który bazuje na pozostałych po pieczeniu gołąbków liściach kapusty, kawałku boczku wędzonego, suchej kiełbasie krakowskiej, cebuli i świeżym prawdziwym maśle. Całość, dla nadania kwasowości i intensywniejszego koloru, okraszona koncentratem pomidorowym i posypana świeżym koprem, który podkreśla jego letni charakter. Niespełna godzina i macie gotowe danie.

Składniki

  • 4 - 5 szklanek posiekanej młodej kapusty (u mnie wcześniej obgotowana)
  • 250 g parzonego wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy krakowskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/3 kostki masła 82%
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżego posiekanego kopru
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek pozbawić skóry, pokroić w średnią kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dorzucić pokrojoną kiełbasę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do mięsa, podsmażyć, często mieszając. Gdyby wytopiło się za mało tłuszczu i składniki zaczęły przywierać do patelni, dodać odrobinę masła. Zdjąć z ognia.
    Kapustę podgotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając w garnku, w którym się gotowała. Dodać masło, podsmażone wędliny z cebulą, podsmażać około kwadransa. Dorzucić przecier pomidorowy, doprawić papryką i dużą ilością pieprzu, przecisnąć przez praskę obrany czosnek i podduszać jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
    Przed samym końcem duszenia dodać koper, przemieszać i zdjąć z ognia. Podawać ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń