Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybki chleb Wabika

Szybki chleb Wabika

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 16786

Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub inne dodatki (słonecznik, dynia, len, cebula, orzechy, suszone śliwki itd.) Wlać żurek z butelki (niepasteryzowany) lub maślankę naturalną. Dodać ciepłej wody, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.

  2. Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.

  3. Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej się "spoci" od spodu). I gotowe.

  4. Dygresje Wabika: Generalnie im więcej wyrabiania ciasta tym lepszy chleb. Ale w braku czasu lub siły można ten etap skrócić do minimum. My, Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do lekko kwaśnego chleba, stąd żurek lub maślanka - nie trzeba robić samemu zakwasu (co bardzo długo trwa). Można w ogóle nie dodawać tych składników, jak ktoś woli taki mdły chleb. W wyjęty z piekarnika chleb można postukać palcem. Jak wydaje taki pusty dźwięk jak kartonowe pudełko, to na pewno jest upieczony w środku.

  5. Na zdjęciu chleb z ziarnem dyni i czosnkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 22 września 2014 Zrobiłam chlebek z ziarnami słonecznika i powiem że wow :-) wyrósł trochę bardziej niż przypuszczałam ale w smaku mniam, mniam. Przepis bajka, jak dla mnie łatwo i przyjemnie bo szybko to nie było (u mnie wszystko trwało ok. 4 godzin) ale warto. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mia44 07 marca 2011 Nie pieklam nigdy chleba:(ale dodaje do ulubionych i wyprobuje napewno jak znajde wiecej czasu.Wyglada tak apetycznie.Pozdrawiam:))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ratafia81 29 stycznia 2011 Hm...ja robię właśnie na zakwasie chlebki ale ten przepis już dodałam do ulubionych :-)!Jutro pieczenie:-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 29 stycznia 2011 PS. Pożądana konsystencja ciasta, to jak na placek drożdżowy, albo ja wiem... na pierogi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 29 stycznia 2011 Renka, wody trzeba dodać tyle, ile wchłonie mąka, żeby się utworzyło ciasto. Ja po prostu dolewam, mieszam i obserwuję ciasto. A ile to jest na objetość? Hmm.... Szklanka? Obiecuję, że przy najbliższym pieczeniu ustalę, ile miniej więcje wody wchodzi i dopiszę
Aha, jak się przesadzi z wodą i wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, zawsze można dosypać trochę mąki :)
Powodzenia w pieczeniu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 stycznia 2011 Nie piekłam jeszcze chleba i nie wiem ile ma być wody ,bo nie jest podane?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

demco11 29 stycznia 2011 Super przepis,tez kiedys pieklem.Po upieczeniu kladlem na ruszcie i przykrywalem wilgotna lniana scierka..Byl wspanialy moja rodzinka sie zajadala,teraz mam mniej czasu wiec nie pieke.Dodaje do ulubionych i obiecuje wyprobowac. pozdrawiam Adam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń