Do góry

Desery Przepis na:

Szybki jabłecznik

Szybki jabłecznik

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1243

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 397

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki. Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie lub 2 łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa.

Składniki

  • 8 jabłek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 25 x 21 cm.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie jabłka puszczą sok. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160° (u mnie z termoobiegiem) przez około godzinę.

  2. Upieczony jabłecznik wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 grudnia Jak szybki, to biorę w ciemno, bo czas, to pieniądz ;)
Super ciacho, babcia podobne robiła :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń