Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto z albicocoą

Szybkie ciasto z albicocoą

Autor: marek123

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 295

Dodano: 21.06.2015

Odsłon: 1197

Jest to ciasto kruche i dobre na gorące dni.

Składniki

  • 300 g. mąki
  • 1 szk. cuykru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g. masła lub margaryny
  • 700 g. albicoci
  • szczypta soli
  • bułka tarta do wysypania formy
  • cukier kryształ
  • 1 cytryna
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier,startą skórkę z cytryny,2 jajka,masło lub margarynę
    ( dobrze z chłodzoną i pokrojoną drobno ) i szczypta soli.
    Ciasto wyrabiamy misce do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto będzie się lepić do rąk ale nie może być za rzadkie i zbyt twarde.
    Następnie myjemy owoce i kroimy na pół aby usunąć pestki a potem jeszcze raz na pół.Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i oprószonej bułką tartą. Rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni tworząc boki na obrzeżu formy mniej więcej na wysokość 2 cm. Następnie cały spód nakłuwamy widelcem dość gęsto. Wykładamy na górę owoce też w miarę gęsto. Jajko roztrzepujemy dokładnie i smarujemy pędzelkiem wszystkie owoce a potem posypujemy cukrem kryształem. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. i wkładamy ciasto na około 60 min. Jak boki ciasta są rumiane to wyciągamy i po wystudzeniu próbujemy co nam z tego wyszło. Życzę smacznego............

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

etui 21 czerwca 2015 Skoro tekst po polsku to wypada napisać morela, a nie udziwniać.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń