Do góry

Przekąski Przepis na:

Szyneczka pieczona (domowa)

Szyneczka pieczona (domowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 2147

Dodano:

Odsłon: 32354

PYSZNA DOMOWA WĘDLINA ,ŁATWA W PRZYGOTOWANIU A EFEKT ......SAMI SPRÓBUJCIE !

Składniki

  • Mięso (szynka kulka,karkówka,schab) dowolny rodzaj. ok. 1 - 1,5kg.
  • Zalewa peklująca:
  • Woda przegotowana -tyle aby w całości zakryło szynkę.
  • Sól peklująca -4 łyżeczki
  • Cukier - pół łyżeczki
  • Czosnek - 4-5 ząbków rozgniecionych
  • Pieprz ziarnisty - ok.10 zgniecionych ziaren
  • Liść laurowy - 3-4 listki
  • Ziele angielskie zgniecione -2szt.
  • POTRZEBNE BĘDĄ : rękaw foliowy, siatka masarska lub sznurek ( aby zwiazać szynkę)
  • Przyprawy potrzebne do natarcia mięsa przed pieczeniem:
  • -papryka (słodka lub ostra)
  • -zioła np. majeranek,kminek, oregano itp.
  • -pieprz
  • -można dodać swoje ulubione przyprawy oprócz soli ponieważ szynka bedzie juz słona po wyciągnięciu z zalewy.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

  2. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewą. Jeśli nasz kawałek mięsa jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by mieć pewność, że mięso dobrze zapekluje się także w środku.

  3. Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
    Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę, mieszamy zalewę
    Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą.
    Następnie je sznurujemy lub wkładamy w siatkę mięso i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka, liść laurowy, kminek.
    Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.

  4. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i pieczemy jeszcze 30-40minut, aż do zarumienienia.
    Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.
    Kroimy po całkowitym ostygnięciu,najlepiej na cieniutkie plasterki.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń