Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Szynka w galarecie"

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 60 ml octu
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • kawałek skórki z cytryny
  • 4 dag żelatyny
  • 4 plasterki szynki
  • cukier
  • 15 dag sałatki jarzynowej
  • 2 dag kiełków sojowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,80 zł

  2. Do garnka wlej bulion. Dodaj ocet, łyżkę cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie i kawałek skórki z cytryny. Dopraw do smaku solą. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

  3. Zimny bulion przecedź przez gęste sito do czystego garnka. Wsyp żelatynę. Pozostaw do nasiąknięcia. Mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj.

  4. Na każdy plasterek szynki nałóż porcję sałatki jarzynowej, zroluj. Część galarety wlej do formy i włóż do lodówki. Na zastudzonej warstwie rozłóż ruloniki z sałatką. Zalej kolejną porcją galarety i znów odstaw do lekkiego stężenia.

  5. Na koniec rozłóż kiełki (najlepiej drobne). Wlej resztę galarety. Formę ponownie umieść w lodówce, aby galareta całkowicie zastygła. Wyjmij na kilkanaście minut przed podaniem. Pokrój na mniejsze porcje.

  6. Sałatki, kanapki lub inne dania najlepiej dekorować drobnymi kiełkami lucerny, aromatycznymi kiełkami cebuli lub pora, chrupiącymi kiełkami słonecznika lub fasoli albo czerwo- nymi kiełkami buraków.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń