Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w pomarańczach

Szynka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"

Składniki

  • 5 kg surowej szynki z kością
  • 10 łyżek soli
  • 5 liści laurowych
  • 6-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pomarańczy
  • po 150 ml musztardy i miodu
  • 4 łyżki brandy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Mięso natrzeć czosnkiem, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni.

  2. Zapeklowaną szynkę piec 4 godziny w temp. 180°C, skrapiając sokiem wyciśniętym z 5 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plastry.

  3. Upieczoną szynkę posmarować miodem i musztardą, obłożyć plastrami pomarańczy i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Polać mięso.

  4. Pieczeń będzie wyglądała bardzo elegancko, jeśli ułożymy ją na liściach sałaty i posypiemy ziarenkami czerwonego pieprzu.

  5. ok. 5 godzin

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń