Do góry

Dania główne Przepis na:

tagiatelle w sosie szpinakowo-serowym

tagiatelle w sosie szpinakowo-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 444

łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne

Składniki

  • szpinak ( najlepiej świeży), 1 opakowanie
  • czosnek polski, 2-3 zabki
  • masło, 1 łyżka
  • śmietanka 18%, 1/2 szklanki
  • ser pleśniowy (np. gorgonzola), 50 g
  • sól, pieprz świeżo mielony
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszaj, aby się nie przypalił. Szpinak umyj, osącz, pokrój w paski, dodaj do czosnku i smaż chwilę, często mieszając, uważaj, aby nie stracił koloru. Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Na środku patelni zrób miejsce na ser, wrzuć go, dodając stopniowo śmietankę i energicznie mieszaj. Gotuj chwilę, aż sos będzie gęsty i kremowy. Ugotowany, gorący makaron wrzuć do sosu i mieszaj, aż będzie "oblepiony" sosem. Dodaj przyprawy wg uznania. Podawaj bardzo gorący.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń