Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 322

Tagliatelle Carbonara idealne na letnie wieczory.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Makron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
    Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
    Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
    Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Jajka rozbić , zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
    Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
    Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.

  2. Porady:

    Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce.
    Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte.
    Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny.
    Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń