Dania główne Przepis na:
Tagliatelle z prowansalskim kurczakiem i zielonym pieprzem

Składniki
- Śmietana 30%, 1 l
- ZIELONY PIEPRZ W ZIARNACH
- kostka rosołowa, 2
- masło, 50 g
- podwójne filety kurczaka, 2
- zioła prowansalskie
- mąka
- ser pleśniowy Lazur
- makaron tagliatelle
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kurczaka, umyj, oczyść z tłuszczu i pokrój na grubą kostkę lub paski. Śmietanę wlej do garnka, dołóż 30 g masła i zagotuj, dodaj rozpuszczone w 1,5 szkl. wody 2 kostki rosołowe i 10 g sera lazur. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 15 minut. W tym czasie usmaż kurczaka na maśle, dopraw go ziołami prowansalskimi i solą. Śmietanowy sos zagęść 2 łyżkami mąki (najpierw rozpuść je w wodzie, następnie - po zdjęciu sosu z ognia - powoli dolewaj, mieszając do śmietany). Doprowadź sos do wrzenia, teraz wrzuć lekko zgnieciony zielony pieprz w ziarenkach (około 2 łyżeczek) i dodaj odsączonego z tłuszczu kurczaka. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente. Smacznego! Grudzień 2008r.
Komentarze do przepisu (1)

maiko 02 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
ja do sosu serowego (z niebieskiego sera lazur) już nie dodaje mąki, tylko sera daje więcej, ma bardzo intensywny smak, który "gubi" się po dodaniu do makaronu. ale ogólnie bardzo dobre więc polecam!:D0 Kto głosował? | Odpowiedz