Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsem mielonym.

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsem mielonym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 3023

Szybki i sycący obiad. Zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki

  • Tagliatelle, w moim przepisie Lubella Pełne Ziarno z 5 zbóż 6-7 gniazd
  • Szpinak, mrożony- 1/2 opakowania
  • Mięso mielone, w moim przepisie z indyka- 30-40 dag
  • Sos Arrabiata, 5 łyżek stołowych
  • 4 ząbki czosnku- najlepiej czosnek polski
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Proponuję dodać do wody 1 łyżeczkę oliwy z oliwek- makaron nie będzie się sklejał.

  2. Mięso mielone przesmażyć (bez tłuszczu) na patelni teflonowej. Przyprawć delikatnie solą i pieprzem.

  3. Do mięsa mielonego pod koniec smażenia dodać sos arrabiata.

  4. Szpinak podgrzać na patelni, dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodać czosnek- może być przepuszczony przez praskę do czosnku lub pokrojony w plasterki. Nie przypalić czosnku ponieważ będzie gorzki. Po podsmażeniu odłożyć ok 2 łyżek szpinaku do dekoracji.

  5. Do makaronu, po odcedzeniu, dodać szpinak. Wymieszać.

  6. Wyłożyć makaron na talerze. W każdej z porcji zrobić "gniazdko". W puste miejsce nałożyc mięso. Na górę wylożyć niewielką ilość szpinaku. SMACZNEGO!

  7. UWAGA! Sos Arrabiata: pomidory z puszki, bez soku+3 ząbki czosnku+chilli+sól+pieprz. Zmiskować, przesmażyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń