Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelles z sosem mięsno-warzywnym

Tagliatelles z sosem mięsno-warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1988

Dodano:

Odsłon: 246

Smaczne, sycące, kolorowe danie obiadowe. Zwraca uwagę lekko słodkawy smak i wyrafinowany aromat wędzonej papryki.

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelles
  • 1 lekko zamrożona polędwiczka wieprzowa
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 średnie marchewki
  • kilka łyżek oleju kujawskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona
  • marynata:
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę pokroić na drobne kawałki. Lekkie zmrożenie mięsa ułatwia krojenie. Składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce. Przełożyć do niej pokrojoną polędwiczkę. Dać do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie dusić w rondlu na oleju pod przykryciem. Dodać umyte i pokrojone w 2-3 cm słupki warzywa. Dodać przyprawy. Dusić nadal, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie potrzeby dolać nieco wody.

  2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić go, przelać zimną wodą. Dodać do mięsa i warzyw. Wymieszać i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń